ירושלמים נהנים יותר
בואו לחוות את העיר בשכונה בה אתם מתגוררים, לרשותכם אתר חדש בו תוכלו למצוא - אירועים בשכונה, טיפות חלב, פארקים וגינות ציבוריות, ספריות, בתי מרקחת, מרכזים קהילתיים, מוסדות חינוך ועוד.
אַבּוּ תוֹר (בערבית: أبو ثور או أبو طور; נקראת בערבית גם الثوري - א-ת'אוורי), הידועה גם בשם גִּבְעַת חֲנַנְיָה, היא שכונה מעורבת יהודית-ערבית בירושלים, מדרום לעיר העתיקה. היא תחומה מצפון על ידי גיא בן הינום, ממערב על ידי דרך חברון ומתחם הרכבת, ומדרום על ידי נחל אצל, יער השלום וטיילת שרובר. השכונה שוכנת במרומי גבעת אבו תור, שגובהה 777 מ' מעל פני הים. מצפון נשקפים העיר העתיקה וחומותיה, הר הבית והר ציון, ממזרח נשקפים שכונת סילוואן ונופי מדבר יהודה, ומדרום ארמון הנציב ותלפיות מזרח.
שכונת בית הכרם נוסדה במקום מבודד, שומם וסמוך לכפרים ערביים. שמה של השכונה ניתן לה בהתאם להצעתו של ק' י' סילמן ובהסתמך על נחמיה ג', 4: ''ואת שער האשפות החזיק מלכיה בן רכב שר הפלך בית הכרם, הוא יבננו ויעמיד דלתותיו ומנעוליו ובריחיו.'' לוואצאפ עדכונים שכונתי
בית וגן היא שכונה במערב העיר ירושלים. היא הוקמה על ידי ''אגודת בית וגן'' מיסודו של ''המזרחי'' בירושלים.
שכונת בית חנינא מצויה כ-8 קילומטר מצפון למרכז ירושלים על כביש רמאללה בגובה של 760 מטר מעל פני הים.
בית צפאפא (בערבית: بيت صفافا) היא שכונה ערבית השוכנת בדרום ירושלים, בין השכונות קטמונים, פת, גילה ותלפיות.
שכונת בקעה נוסדה בשנות העשרים של המאה ה-20, בידי ערבים אמידים. השכונה מצויה בין הרחובות דרך בית לחם, דרך חברון, רחוב הרכבת ורחוב רבקה.
שכונת ג'בל מוכאבר (בערבית: جبل مكبر) היא שכונה במזרח ירושלים, במקורה כפר ערבי שסופח לעיר. ג'בל מוכאבר ממוקמת על המורדות המזרחיים והצפוניים של הר אצל (או "ג'בל מוכאבר" בשמו הערבי), מיסודם של בני השבט הבדואי ערב א-סוואחרה. כיום נחשב הכפר מבחינה מוניציפלית לאחת משכונות העיר
גבעת מרדכי היא שכונה בדרום מערב העיר ירושלים. השכונה נוסדה בשנת תשט''ו (1955). היא גובלת בשכונות בית וגן, פת, ניות, גבעת רם, ועמק הצבאים.
שכונת גבעת משואה משתלבת במרחב המתחיל משכונת מנחת (מלחה), מקיף את תחנת הרכבת החדשה, את גן החיות ומגיע לגבעת משואה.
בשכונות בעיר גנים ג' ובגבעת משואה מצויות גבעות נמוכות המכונות בערבית רוג'ם. הארכיאולוגים מנחים שאלו הם קברים עתיקים של הענקים שחיו בתקופה קדומה בארץ.
גבעת שאול היא שכונה ואזור תעשייה במערב ירושלים, מדרום לכביש 1. השכונה שוכנת בצמוד לכניסה הראשית לעיר, וגובלת בשכונת קריית משה בדרומה ובמזרחה. תושבי השכונה חרדים ודתיים לאומיים.
שכונת גילה נוסדה בשנת 1971 בדרום מערב העיר בשיפולי הר גילה, עליו שכונת העיירה הערבית הנוצרית בית ג'אלה.
שכונת רחובות הבוכרים נוסדה בשנת תרנ''א (1891) על ידי יהודים יוצאי בוכרה. השכונה ממוקמת בין הרחובות יחזקאל ובר-אילן בצפון מערב העיר.
שכונת הגבעה הצרפתית הנקראת גם גבעת שפירא נוסדה בשנת 1971 (תשל''א) מצפון להר הזיתים במקום שצוין במפה כ- french hill על שם קצין בריטי שהתגורר כנראה במקום. בתרגום השם נפלה טעות ומאז היא נקראת הגבעה הצרפתית. שמה הנוסף, גבעת שפירא, על שם חיים משה שפירא, מנהיג חשוב של התנועה הציונית הדתית ושר פנים בממשלת ישראל.
המושבה האמריקאית או אמריקן קולוני (באנגלית: American Colony) הייתה מושבתה של קהילה אמריקאית-שוודית אוטופית שנוסדה בירושלים העות'מאנית, וכיום שמם של מתחם, מלון ושכונה במזרח ירושלים, במקום בו התגוררו בני הקהילה.
שכונת המושבה הגרמנית הוקמה בשנות ה- 70 של המאה ה – 19, על ידי חברי תנועה דתית, חברת המקדש – בני ההיכל, ממחוז וירטנברג בדרום-גרמניה, אשר כונו בשם הגרמני ''טמפלרים''.
הר נוף היא שכונה חרדית-דתית במערב ירושלים. השם "הר נוף" משקף את ההר עליו בנויה השכונה ואת הנוף הנשקף ממנה, גובה השכונה נע בין 690 ל-810 מטרים.
הרובע היהודי משתרע משער ציון לשער האשפות, בין הרובע הארמני במערב לרובע המוסלמי בצפון ובמזרח הגיא והר הבית.
הרובע המוסלמי (בערבית: الحي الإسلامي) הוא אחד מארבעת הרבעים בעיר העתיקה של ירושלים, בצד הרובע היהודי, הרובע הנוצרי, והרובע הארמני והגדול שבהם.
וַאדִי אֶל-ג'וֹז (מערבית: وادي الجوز, "נחל האגוז") או ואדי ג'וז היא שכונה במזרח ירושלים מסביבו של ערוץ נחל קדרון עילי, מפינת החומה הצפון־מזרחית וצפונה עד למרגלות הר הצופים במזרח העיר. מרבית השכונה שוכנת ברום של כ-750 מ' מעל פני הים.
מאה שערים היא שכונה חרדית ותיקה במרכז ירושלים, בקרבת מרכז העיר והעיר העתיקה ואחת השכונות היהודיות הראשונות שנבנו מחוץ לחומות ירושלים העתיקה.
מוסררה (בערבית: مصرارة, תעתיק מדויק: מצרארה; או מורשה, שמה העברי הרשמי) היא שכונה בירושלים הגובלת בשכונות מאה שערים ומסעודיה בצפון, מגרש הרוסים וכיכר ספרא במערב, הרובע הנוצרי והרובע המוסלמי בדרום, ומזרח ירושלים במזרח.
מלחה או בשמה המקראי מנחת, שכונה בדרום מערב ירושלים
ממילא היא שכונה בלב ירושלים, בעמק המקשר בין שער יפו בעיר העתיקה לבין העיר החדשה. השכונה הוקמה בסוף המאה ה-19 כשכונת סוחרים ובעלי מלאכה יהודים וערבים, ושגשגה כחלק מהמרכז המסחרי של העיר.
שכונת ''מעלות דפנה'' הוקמה בשנת 1972, בצפונה של ירושלים לצד רמות אשכול וגבעת שפירא (הגבעה הצרפתית)
מרכז העיר הוא אזור מסחרי במהותו, שתכונתו הבולטת מבחינה תכנונית היא שבמהלך השנים כל הרחובות שבין צלעותיו, וגם כמה שמחוץ להן, הפכו למדרחובות.
שכונת לב העיר מורכבת ממספר תתי שכונות שהן מחנה יהודה, נחלת אחים, שבת צדק (שכונת הפחים), בית יעקב, אוהל משה, אבן ישראל, זכרון אחים, זכרון טוביה, זכרון יוסף, זכרון יעקב, שכונות חרדיות בלב העיר: בתי ברוידא, בתי מונקטש, בתי מינסק, בתי ראנד וכנסת ישראל.
סילְוָאן (בערבית: سلوان) או כפר השילוח, היא שכונה ערבית עם מיעוט יהודי במזרח ירושלים, על שלוחה היורדת מהר הזיתים דרומה, ומשני צדי נחל קדרון בסמיכות לאזור שמכונה "האגן הקדוש".
סנהדריה היא שכונה חרדית בצפון ירושלים, ממזרח לכביש גולדה מאיר וצמוד לשכונת רמת אשכול, שמואל הנביא, מעלות דפנה ובית הקברות סנהדריה. השכונה כוללת בתוכה את שיכון פאג"י.
הכפר עין כרם מצוי בדרום מערב ירושלים, למרגלות הר אורה, בגובה של 650 מטר מעל פני הים.
עיסאוויה (בערבית: العيساوية) היא שכונה ערבית במזרח ירושלים, השוכנת במורדותיו המזרחיים של הר הצופים שבצפון ירושלים, על שפת מדבר יהודה. בשנת 2015 התגוררו בשכונה כ-16,000 תושבים. השכונה גובלת בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית ובשכונות הגבעה הצרפתית וצמרת הבירה. במקום ישנן מערות קבורה רבות החצובות בסלע הקירטון. אחת ההשערות גורסת כי מקומה של עיר הכוהנים נוב הוא באזור זה.
שכונת "עיר גנים" תוכננה לבנייה בתחילת 1953. ב-31 במאי 1953 שמעה ועדת משנה לבנין ערים בעיריית ירושלים את תוכן התזכיר שהוגש על ידי היזמים שלפיו משתרע השטח על 1,577 דונם וצריך להכיל ישוב של 8 עד 10 אלף נפש. מזה רכשה הקק''ל 377 דונם, יתרם השתייך ל''רשות הפיתוח'' הממשלתית. בתחילת 1954, פונות חברות הבנייה ''רסקו'' ו''שכון'' לקק''ל להקצאת שטחים למטרות שיכון ומקבלות את השטחים לרשותן.
פת היא שכונה בדרום-מערב ירושלים הממוקמת בין שכונות הקטמונים מצפון לבית צפאפא מדרום. נכון לשנת 2018 מתגוררים בשכונה כ-2,600 תושבים. השכונה קרויה על שם יעקב פת, ממייסדי "השומר" ולימים מפקד "ההגנה" בירושלים.
צוּר באהִר (בערבית: صور باهر מבטאים: 'סוּר באהֶר' עם ס' נחצית) היא שכונה במזרח ירושלים. השכונה קרובה לשכונות תלפיות מזרח, הר חומה וקיבוץ רמת רחל. מקור השכונה בכפר ערבי שסופח לשטח המוניציפלי של ירושלים לאחר מלחמת ששת הימים.
קטמון (או גונן בשמה העברי הרשמי) היא שכונה בדרום-מרכז ירושלים. בקרב ירושלמים מקובל גם לכנותה קטמון הישנה, להבדילה מרצף שכונות הלוויין שלה "הקטמונים" (או "גוננים" - גונן א'-ט') שנבנו בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20 מדרום-מערב לקטמון ההיסטורית. בתיה הראשונים של השכונה הוקמו סמוך למנזר סן סימון, והיא נבדלת מן "הקטמונים" היסטורית, אדריכלית וסוציו-אקונומית.
שכונת קרית מנחם הוקמה בשנת 1959. השכונה נקראת על שם מנחם ברסלר, נשיא קק''ל בארצות הברית, שיזם ודחף את הקמת ''היד'' לנשיא קנדי המנוח בהרי ירושלים.
שכונת קרית משה (שכונת מונטיפיורי החדשה) - הוקמה במערבה של ירושלים בשנים תרפ''ד עד תרפ''ו (1923 עד 1926), על ידי יהודים דתיים - לאומיים מאנשי הסתדרות ''המזרחי'' בירושלים.
היא שכונה ערבית במזרח ירושלים, השוכנת על מורדות הר הזיתים בירושלים לצידי הכביש שהוביל אל העיירה אלעיזריה (לפני בניית גדר ההפרדה). פירוש שם השכונה בעברית הוא "ראש העמוד", אך מקור השם איננו ידוע.
המבנה הגדול ביותר בשכונה הוא מטה המשטרה שבנייתו החלה לפני שנת 1967 על ידי השלטונות הירדנים, באתר ששימש את משטרת המנדט הבריטי, והושלמה על ידי ישראל לאחר איחוד העיר בתום מלחמת ששת הימים.
השכונה מופיעה במפת ירושלים משנת 1947 ובה מתועדים 20 מבנים.
שכונת רוממה נוסדה בשנת תרפ''א (1921), השכונה נמצאת במערב ירושלים, הממוקמת בסמוך לכניסה לעיר ושוכנת כיום ברובה מאחורי מתחם התחנה המרכזית.
שכונת רמות אלון נוסדה בשנת תשל''ד (1974). מקור שם השכונה מן המקרא בסיפור על מות שמואל הנביא ''וימת שמואל ויקבצו כל ישראל ויספדו לו ויקברוהו בביתו רמה''. המסורת מראה את מקומה של רמה זו ואת קבר שמואל הנביא על פסגה גבוהה בהרי ירושלים כ-885 מטר מעל פני הים. הקבר הקדוש גם למוסלמים והכפר הקטן סביבו נקראים על שמו של א-נבי סמואל – שמואל הנביא.
שכונת רמת שלמה ממוקמת בצפון ירושלים על גבעה הנמצאת בין שכונת רמות לבין הכפר הערבי שועפט. האיכלוס החל באמצע שנות ה-90.
בהתחלה התכוונו מתכנני העיר להקים על הגבעה אצטדיון כדורגל אבל לאחר שהחלו עבודות העפר במקום הוחלט להעתיק את האצטדיון לדרום העיר ולפתח את רכס שועפט לשכונת מגורים לאוכלוסיה החרדית.
שכונת רמת שרת ורמת דניה נוסדה בשנת תש''ל (1970) בין השכונות בית וגן וקריית היובל.
שועפאט (בערבית شعفاط - תעתיק מדויק שֻעפאט) היא שכונה גדולה בצפון ירושלים. שכונת שועפאט משתרעת לאורך כביש ירושלים-רמאללה הישן, בין הגבעה הצרפתית בדרום לבית חנינא בצפון. מחנה הפליטים שועפאט שוכן ממזרח לשכונה, והוא מחנה הפליטים הפלסטינים היחיד הנמצא בתחום גבולותיה המוניציפליים של ירושלים. נכון ל-2020 מתגוררים בשכונה כ-39,000 תושבים.
שֵׁייח' גָ'רַאח (בערבית: الشيخ جراح) היא שכונה במזרח ירושלים. השכונה ממוקמת ממזרח לשדרות בר-לב, מצפון למושבה האמריקאית, ומדרום-מערב להר הצופים והגבעה הצרפתית. השכונה נקראת על שם חוסאם א-דין בן שרף א-דין עיסא אל-ג'ראחי, נסיך מאנשי חצרו של צלאח א-דין ורופאו האישי, שבנה במקום זאווייה ונקבר בה לאחר מותו בשנת 1202. מקור שם השכונה בתוארו של שייח' חוסאם א-דין, ג'ראח (جراح), שמשמעו "רופא מנתח" בערבית.
שכונת שמואל הנביא נוסדה בשנת 1965. היא נבנתה עבור עולים חדשים ומפוני המעברות ובנוסף קלטה את מפוני ימין משה